• Home /
  • Externe vertrouwenspersoon

Externe vertrouwenspersonen

Steeds meer organisaties kiezen voor het inzetten van vertrouwenspersonen. Niet alleen uit de wettelijke plicht om ongewenste omgangsvormen te voorkomen, maar vooral om vanuit goed werkgeverschap een fijne werksfeer en een sociaal veilige werkomgeving te creëren voor alle medewerkers. Een vertrouwenspersoon draagt bij aan een sociaal veilige en integere werkomgeving. Medewerkers kunnen bij een vertrouwenspersoon terecht als zij worden geconfronteerd met situaties waarin zij ongewenst gedrag ervaren of getuige zijn van integriteitskwesties.

Ongewenst gedrag en ongewenste omgangsvormen

Pesten

Grappen maken met collega’s is goed voor de werksfeer en maakt dat werknemers graag naar hun werk gaan. Omgerekend gaat het om 2,6 miljoen werkenden (27% van de werkenenden) die te maken hebben met pestgedrag (CNV-onderzoek: ruim kwart werkenden gepest op werk - Nieuws | CNV). Het is onbestaanbaar dat de werkplek voor zoveel mensen een kwelling is. Maar als dit stelselmatig ten koste gaat van iemand, is de lol er snel af. Er is dan sprake van pesten. Het slachtoffer (en zijn gezondheid) kan er ernstig onder leiden. Ook kan er sprake zijn van een cultuur op uw bedrijf waarbij dit normaal wordt gevonden want "zo doen wij dat hier". Dit is niet normaal en kan bij (nieuwe) medewerkers tot problemen leiden. Door inzet van beleid als een gedragscode en klachtenregeling kunt u dit voorkomen. Iedere medewerker heeft namelijk het recht om zichzelf te kunnen zijn binnen de wettelijke regelingen en afspraken op het werk.In-Fide kan u hierbij helpen met het opzetten van een gedragscode en hier ook binnen het bedrijf aandacht voor te vragen. 

Discriminatie en seksuele intimidatie

Van discriminatie is sprake als er ongelijke behandeling is of als iemand op basis van persoonlijke kenmerken wordt uitgesloten. Het gebeurt bijvoorbeeld op grond van ras, nationaliteit, geslacht, seksuele geaardheid, godsdienst, handicap, leeftijd of soort contract.

Seksuele intimidatie op het werk omvat elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint gedrag (verbaal, non-verbaal of fysiek) in de werkomgeving, die als ongewenst worden ervaren. Werkgevers zijn verplicht de risico’s van discriminatie op de werkvloer in kaart te brengen en zo nodig een plan te maken om het te voorkomen.

Ook voor discriminatie geldt hetzelfde als voor andere ongewenste gedragsvormen. Dit kan een grote impact hebben op het functioneren van uw werknemers. Niet alleen op het werk maar kan ook doorwerken in hun privé leven en leiden tot uitval door allerlei klachten.

Agressie

Bijna drie miljoen werkenden hebben soms te maken met kleinerend of vernederend gedrag door managers. 40 procent wordt soms geconfronteerd met verbale agressie op het werk, 27 procent heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV (cijfers november 2023). Dit is fors. Niet alleen is aggressie zeer intimiderend maar ook schadelijk voor uw bedrijf. Niet alleen klanten en leveranciers maken zich er schuldig aan, ook collega's en leidinggevenden kunnen zich agressief of intimiderend gedragen. Ook hier geldt de grote impact op het werk en privé tot zelfs psychische schade bij de slachtoffers wat nog lang kan doorwerken. Doormiddel van de het inrichten van gedragscodes en klachtenregelingen kunt u hier effectief tegen optreden. In-Fide kan u hierbij helpen.

kingfisher-1068684_1920_(1).jpg

Integriteit

Steeds meer organisaties onderkennen het belang van een open en integere cultuur. Ze beseffen dat dit onontbeerlijk is voor het functioneren van de organisatie. Als er voldoende aandacht is voor de ontwikkeling van een goede werkcultuur doen medewerkers hun werk beter en met meer plezier. Medewerkers ervaren dan minder stress en hebben meer vertrouwen, zowel in elkaar als in de organisatie. Daarnaast is het ziekteverzuim lager en is de kans op misstanden is kleiner. Ook derden, zoals klanten, cliënten of burgers, hebben meer vertrouwen in de organisatie als ze hier een open en integere cultuur ervaren. Veel branchecodes en toezichthouders hebben daarom tegenwoordig aandacht voor cultuur. Voor bedrijven die onder de AFM (autoriteit financiele markten) vallen is het zelfs wettelijk verplicht (wet bescherming klokkenluiders 2023) om een klokkenluidersregeling te hebben.

Welke cultuur er in een organisatie heerst, verschilt enorm. Maar het is altijd belangrijk dat die cultuur integer is. Het is vaak niet moeilijk om aan te geven wat een kwalijke cultuur is. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als niemand meer kritiek durft te uiten (ook wel ‘angstcultuur’ genoemd), als fouten zwaar bestraft worden (ook wel ‘afrekencultuur’ genoemd), als korte termijndoelen altijd de overhand krijgen (ook wel ‘prestatiecultuur’ genoemd) of Integere cultuur 6 als er slechte samenwerking is tussen afdelingen (ook wel ‘eilandencultuur’ genoemd). Het is veel lastiger om aan te geven wat precies een wénselijke cultuur is. 

Integriteitsschandalen kunnen uw organisatie hard raken. Het is daarom zaak om te zorgen dat uw interne regelingen op orde zijn en er een integere management cultuur heerst in uw organisatie. In-Fide kan voor u in kaart brengen waar de uitdagingen voor uw organisatie liggen en zorgen dat u met goede regelingen voldoet aan de wet maar ook werkt aan een integere cultuur binnen uw organisatie.

kingfisher-3526165_1920.jpg

Inregelen Arbo - PSA

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) heeft betrekking op stress die ontstaat als reactie op ongewenst gedrag en een te hoge werkdruk. De vormen van ongewenst gedrag pesten, agressie en geweld, discriminatie en (seksuele) intimidatie kunnen leiden tot lichamelijke, psychische en sociale klachten. 

De werkgever moet beleid voeren om PSA te voorkomen of te beperken zoals vastgelegd in de Arbowet. De werknemer moet naar eigen vermogen zorgdragen voor zijn of haar eigen veiligheid en gezondheid en die van andere betrokken personen. In-Fide kan u helpen bij het inventariseren van de arborisico’s ten behoeve van de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak met maatregelen die PSA tegengaan.

kingfisher-881975_1920.jpg

Heeft u interesse in onze diensten? Neem dan contact met ons op via onderstaande button